Lekker warm en energie zuinig

Warm in huis en toch een lagere energierekening? Dat kan! De juiste raambekleding kan het warmteverlies tot 60 procent terugbrengen. Our Blogsprak met Jaleesa Koevoet, Marketing Support Manager, Luxaflex® Europa.

Met welke raamkleding bespaar je de meeste energie?
“Alle raambekleding draagt bij aan isolatie. Vroeger gebruikte men houten luiken of dikke velours gordijnen. Tegenwoordig is raambekleding nog effectiever en heeft een subtielere look. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat de Duette® Shades de meest effectieve vorm van raambekleding is.”

Kun je deze uitkomst verklaren?
“Het is vooral te danken aan de honingraatstructuur van het product. Daardoor ontstaat een stilstaande luchtlaag die isolerend werkt. De verduisterende Duette® Shades hebben daarnaast een speciale isolerende aluminium coating aan de binnenkant. De honingraat-in-honingraatconstructie van de Duette® Architella® Shades houdt nog meer warmte binnen.”

Werkt dit ook voor enkel glas?
“Dit werkt juist voor enkel glas. Het warmteverlies kan wel tot 60 procent teruggebracht worden bij enkel glas. De combinatie enkel glas met Duette® Shades isoleert zelfs beter dan standaard dubbel glas. Bij dubbel glas kun je met Duette® Shades het warmteverlies tot wel 46 procent verminderen.”

En wat betekent dat concreet voor de energierekening?
“Dat is een lastige vraag omdat geen woning hetzelfde is en de uiteindelijke energierekening is afhankelijk van vele factoren. In een gemiddelde woning met enkel glas kan de energiebesparing oplopen tot 18 procent op de gasrekening voor verwarming. Dan wordt er geen rekening gehouden met het feit dat, als gevolg van de hogere binnentemperatuur, de thermostaat een graadje lager kan. Dit kan op jaarbasis nog eens zo’n 7 procent schelen.”

TIPS

• Doe in de winter de raambekleding ongeveer een uur na zonsondergang dicht en in de ochtend weer open. In de zomer geldt het omgekeerde.
• Belangrijk is dat de raambekleding goed aansluit bij het kozijn.
• Hang de raambekleding niet over de verwarming heen, maar laat hem boven de vensterbank eindigen. Zo komt er geen warme lucht tussen je raam en de raambekleding.
• Heb je een ventilatierooster? Houd dan een luchtspleet van c.a. 5 mm bovenaan open, zodat je nog wel kunt ventileren.

Bron: Luxaflex